Er zijn vele subtiele signalen die paarden afgeven om ons te laten weten dat zij zich niet goed voelen. Het is belangrijk om hier voor open te staan en de signalen serieus te nemen en te herkennen. Enkele voorbeelden hiervan zijn rijtechnische problemen, verandering in gedrag, onduidelijk herleidbare kreupelheden of problemen met de vruchtbaarheid. Hieronder staat een lijst van signalen / symptomen die een paard aan kan geven. Sommige zijn overduidelijk en andere zullen heel subtiel zijn. Belangrijk is om ze beiden niet over het hoofd te zien, want hoe langer ze worden genegeerd, des te groter wordt het onderliggende probleem.
Signalen in gedrag:
- Singelnijd
- Bijten
- Lusteloosheid
- Kopschuw
- Luchtzuigen (vaak door maagproblemen)
- Headshaken
- Gevoelig bij poetsen
- Geen voetje willen geven
Rijtechnische signalen:
- Slecht stelling aannemen eenzijdig
- Bit vastpakken
- Verzet bij training
- Moeite met verzamelen
- Moeite met zijgangen
- Moeite met aangalopperen / galopwissel
- Weigeren
- Slecht ruggebruik boven de sprong
- Wegrennen voor/na de sprong
- Bokken / steigeren
- Kantelen van het hoofd
- Problemen met overgangen
- Problemen met tempowisselingen
- Taktproblemen
- Struikelen
- Scheef dragen van de staart
Orgaan gerelateerde signalen:
- Hengstigheidsproblemen
- Huidproblemen
- Slecht verharen / doffe vacht
- Tranende ogen (leverproblematiek)
- Brosse hoeven
- Terugkeerende mok
Andere indicaties zijn:
- Na uitglijden
- Na hangen aan halster
- Na (moeizame) bevalling
- Na ziekte
Dit is een selectie van problematiek waarbij een osteopaat uitkomst kan bieden. Bij twijfel adviseer ik u altijd eerst uw dierenarts te raadplegen.
Contra indicaties:
- Acute koliekverschijnselen
- Direct na trauma
- Botbreuken
Revalidatie
Na een operatie of ongeluk dient een paard fatsoenlijk te worden ondersteund bij zijn herstel. Om de eventuele blijvende schade of bewegingsbeperking tot een minimum te beperken kan osteopathie een welkome aanvulling zijn bij de behandeling van uw paard.
Ook bij revalidatie na beenblessures, zoals peesblessures of bandproblematiek, is het belangrijk dat het paard niet blijft compenseren. Zeker bij een langdurige blessure is het belangrijk om de compensatieblokkades weer uit het lichaam te halen om het herstel te bespoedigen en het herstellende weefsel niet weer te overbelasten.
Het is ook belangrijk om bewust te zijn van scheefstanden. Als een paard één van zijn benen langdurig heeft moeten ontlasten, heeft dat gevolgen voor de beweging van zijn rug en de andere drie benen. Als het been wat ontlast is weer gaat meedoen in de totaalbeweging vraagt dat een omschakeling van het lichaam. Dat gaat niet altijd even soepel en ook hierbij kan een osteopathische behandeling helpen de compensaties op te lossen.