Bij een osteopathische behandeling wordt altijd eerst gekeken naar de totale indruk die het paard geeft. Vervolgens vindt het onderzoek plaats waarbij het gehele lichaam manueel onderzocht wordt op bewegingsbeperkingen om een zo goed mogelijk totaalbeeld te vormen wat er zich in en om het paardenlichaam afspeelt. Aansluitend vindt de behandeling plaats met behulp van onder andere zachte manipulatieve en viscerale technieken. Deze technieken kunnen sterk verschillen, sommige zijn duidelijk zichtbaar en anderen zijn erg subtiel en bijna niet waarneembaar. Het paard laat meestal duidelijk merken dat er wat gebeurt. Mogelijke reacties zijn geeuwen, kauwen, veranderende oogopslag, zuchten, verandering in ademhaling, aannemen van andere beenstand, flatuleren (winden laten) en mesten.
Gestreefd wordt om na iedere behandeling een persoonlijk advies en specifieke tips mee te geven om het paard zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat kan zijn op het gebied van beweging, voeding, zadel, hoeven, enz. Deze tips zijn niet alleen gebaseerd op het directe traject na behandeling, maar ook voor de toekomst met doel het paard zo lang mogelijk in goede conditie te houden. Een behandeling duurt gemiddeld een uur, afhankelijk van de mate van klachten van het paard. Het paard wordt altijd aan huis behandeld in zijn eigen omgeving. Dit is om spanning en stress te voorkomen. Voor een osteopathische behandeling is het belangrijk dat het paard niet bezweet of nat is. De beste resultaten worden verkregen als de spieren in hun normale rusttoestand verkeren en dus niet zijn opgewarmd.
Medical taping
Als aanvulling en ondersteuning van de osteopathische behandeling wordt gebruik gemaakt van Medical Taping. Dit is gebaseerd op een oud concept met elastische kinesiotape welke in de jaren 80 in Japan en Korea is uitgevonden. Deze tape werkt anders dan de normale witte sporttape. De elastische kinesiotape heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Door het “liftend” effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd wat direct verbetering van de functie geeft waardoor een sneller herstel van diverse blessures en klachten mogelijk is.
Humaan therapeuten die ook dieren behandelden gingen vanaf 2007 deze tapemethode ook toepassen en behaalden vooral bij paarden goede resultaten. Alleen de humane kinesiologie tape moest verder ontwikkeld worden tot een geschikt product voor de Veterinaire markt waardoor betere hechting op een vacht mogelijk is. Door samenwerking te zoeken met experts vanuit de veterinaire industrie is het gelukt om een kinesiotape te ontwikkelen dat speciaal geschikt is voor dieren: VetkinTape®.
Bij mensen werkt de tape door het liftende effect van de tape op de huid. Fasciale structuren worden geprikkeld en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet met als resultaat een sneller herstel van diverse klachten en blessures. De speciale tape voor paarden geeft via de haarwortels signalen door aan de huid waardoor diverse systemen in het lichaam gaan werken. Een lichte trek aan de haren door de tape kan al de juiste prikkel geven om reflectoire reacties op te roepen. De tapebehandeling versterkt het effect van de totale osteopathische behandeling
Op een lange vacht zal de tape moeilijk blijven zitten en worden niet de resultaten behaald die mogelijk zijn. De tape blijft goed plakken op een dunne of geschoren vacht. De vacht moet wel stof- en vetvrij zijn. De tape blijft gemiddeld tussen de 3 en 5 dagen zitten op het paard, natuurlijk ook afhankelijk van het te tapen gebied. Afhalen dient rustig te gebeuren en in de haarrichting mee. Stukje voor stukje afrollen.
De speciale tape wordt onder andere gebruikt bij:
- Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)
- Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
- Het beïnvloeden van fasciale structuren
- Het behandelen van littekens
- Peesblessures en ontstekingen
- (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
Nazorg
Na een behandeling dient er rekeningen gehouden te worden dat het paard de eerste 1 a 2 dagen erna spierpijn kan krijgen. Het is ook niet vreemd als er emotionele reacties vrijkomen en uw paard dus anders reageert. Deze tijdelijke onbalans is een goede stimulans voor het zelfherstellend vermogen van het dier om naar een betere balans (homeostase) te gaan.
Voor vrijwel ieder paard is het noodzakelijk dat het na de behandeling minimaal een week rust krijgt, dat wil zeggen weidegang of vrij stappen aan de hand. Gelieve hier dus rekening mee te houden met planning van wedstrijden en dergelijke. In deze periode van rust kan het paard de behandeling verwerken en zoeken naar een nieuw dynamisch evenwicht in zijn eigen lichaam. Daarna kan het paard weer gereden worden met de nadruk op ontspannen voorwaarts-neerwaarts. Het paard moet zijn rug weer leren gebruiken tijdens het werk, maar op een ontspannen manier. Twee weken na de behandeling kan vanuit de ontspanning de training weer progressief worden opgebouwd naar uw trainingsniveau.
Het herstel en weer volledig in balans komen verloopt voor ieder paard verschillend in proces en in tijdsduur. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de aard van het probleem, leeftijd, conditie, en gebruik van het paard.
Preventieve behandeling
Een osteopaat is in staat in een vroeg stadium bewegingsbeperkingen op te sporen in een lichaam. Deze bewegingsbeperkingen gaan vooraf aan een eventuele functionele verstoring van het lichaam. Door het preventief behandelen van deze beperkingen, wordt zoveel als mogelijk voorkomen dat een dier er later last van gaat krijgen. Dat betekent dat een dier beter in de gelegenheid wordt gesteld om normaal te ontwikkelen en in een betere gezondheid ingezet kan worden en voor een langere tijd vitaal kan blijven.
Eén a twee maal per jaar preventief uw trouwe viervoeter laten checken is zeker aan te bevelen.