Wat is osteopathie?

Osteopathie is een unieke vorm van manuele geneeswijze die uitgaat van de veronderstelling dat de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken. Om deze beweeglijkheid te beïnvloeden, werkt de osteopaat met 3 systemen:

* Het pariëtale systeem: (botten, pezen, spieren, gewrichten en onderhuidse bindweefsellagen)

* Het viscerale systeem; (organen, bloedvaten en het lymfestelsel)

* Het cranio-sacrale systeem: (schedel (cranium), heiligbeen (os sacrum). Deze twee structuren zijn met elkaar verbonden via de wervelkolom, het ruggenmerg en de ruggenmergvliezen).

Al deze systemen  werken mee om het lichaam gezond te houden, of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Door onder andere trauma, uitglijden, vast liggen in de stal, hangen aan het halster, maar ook door stress, angst, verkeerde training, overbelasting en scheefheid (eventueel van de ruiter) kan de beweeglijkheid van weefsel verstoord raken. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken welke zich bij het paard kunnen uiten in o.a. verminderde stelling aanname, vastpakken van het bit, singelnijd, verzet bij training, verminderd ruggebruik tot hevig bokken, weigeren, struikelen en gedragsveranderingen.  Wat voor klachten uw paard laat zien is afhankelijk van onder meer de locatie en grootte van de blokkades en laesies, zijn overige gezondheidstoestand en zijn karakter. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Een osteopaat is geen vervanger voor de dierenarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Wat is osteopathie voor paarden

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial