Help je paard fit de herfst en winter door!

De herfst is begonnen en de winter staat weer voor de deur. Dit betekent voor onze paarden een aantal mentale en fysieke veranderingen. Zo krijgt hun weerstand het zwaar te verduren en het verharingsproces komt op gang. Daarnaast komen veel paarden minder buiten waardoor ze minder beweging krijgen dan in het voorjaar en zomer. Wanneer je paard vaker en langer op stal komt te staan, verandert zijn voedingspatroon en krijgt hij meestal ook minder beweging.

Minder bewegen

Paarden zijn van nature dieren die regelmatig bewegen. Doordat ze de hele dag bewegen, houden ze de doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen optimaal. Een paard dat bijvoorbeeld bij het uit de box halen oedeem toont op zijn (meestal) achterbenen, die weer verdwijnt bij beweging, heeft duidelijk moeite om deze vloeistoffen rond te pompen tijdens langdurige stilstand. Beweging stimuleert daarnaast ook de spijsvertering (van met name de dikke darm). Wanneer je paard langere tijd stil staat, kan de werking er van stagneren.

Langdurige op stal staan leidt ook tot verveling. Verveling kan weer leiden tot stress. Stress vermindert de weerstand van je paard, omdat het stresshormoon cortisol de aanmaak van witte bloedlichaampjes remt. Witte bloedlichaampjes hullen zich om het virus in het lichaam heen en verdrijven het virus. Daarnaast vermindert de aanwezigheid van cortisol de werking van witte bloedlichaampjes. Wanneer je het stressniveau van je paard niet omlaag kunt krijgen, zal je paard niet in staat zijn infecties te overwinnen.

Zorg daarom dat hij iets te doen heeft in zijn stal. Zorg voor voldoende hooi en hang bijvoorbeeld een speelbal op in zijn stal, waarmee hij zich enige tijd kan vermaken. Zorg ervoor dat je paard, ook op stal, contact kan maken met zijn soortgenoten. Per dag moet een paard minimaal vier uur vrij kunnen bewegen, bijvoorbeeld in de paddock. Als aanvulling hierop kun je regelmatig met hem gaan wandelen of kiezen voor de stapmolen.

Daarnaast is “passieve fysiotherapie” een echte aanrader. Bied een hooinet met fijne mazen aan op ooghoogte naast een flinke top hooi op de grond. Door het eten van hooi op ooghoogte uit een net met fijne mazen moet je paard harder werken voor zijn eten en tegelijkertijd is hij bezig zijn hals te mobiliseren en zijn bekken te stabiliseren (“brouwsen”). Hij traint spieren die belangrijk zijn voor zijn houding en zelfgedragenheid en dat tijdens eten op stal. Ideaal! Het hooi op de grond biedt het paard de mogelijkheid om af te wisselen zodat hij zichzelf niet overbelast, mocht hij vermoeid raken.

Verandering van Rantsoen

Gras dat groeit in het najaar heeft een minder hoge voedingswaarde dan zomergras. Het gras groeit minder hard en het eiwitgehalte is lager. Om aan de benodigde voedingsstoffen te komen, moet het paard in het najaar – maar zeker ook in de winter – worden bijgevoerd, onder andere met goed ruwvoer. Om verteringsproblemen te voorkomen, is het raadzaam om het rantsoen van je paard stap voor stap aan te passen. Verkort rond het eind van de zomer de uren op de wei geleidelijk en voer je paard steeds iets meer ruwvoer bij. Zo kan het verteringsstelsel zich aanpassen aan andere hoeveelheden en soorten vezels, vetten, zetmeel en suikers.

Gedurende de zomermaanden eten onze paarden vaak ook de hele dag door kleine beetjes. Probeer dit zo veel mogelijk na te bootsen bij de overgang naar de stal, door ook op stal zo vaak mogelijk kleine porties te geven. Dat is goed tegen verveling, stress en maagzweren en bevordert de stofwisseling van je paard.

Osteopathie en weerstand

Osteopathie kan een grote rol spelen in het versterken van de weerstand  en zo bijdragen aan de gezondheid van het paard. Voor het goed functioneren van de weerstand is een feilloze aansturing nodig. Dit wordt door het hormoon- en zenuwstelsel geregeld. Langdurige stress verlaagt de weerstand doordat het hormonenstelsel uit balans raakt. Blokkades in de wervelkolom kunnen leiden tot een vermindert functioneren van de organen en daarnaast kunnen blokkades pijnlijk zijn, wat weer tot stress leidt.

Tevens is fascia (bindweefsel) betrokken bij het immuunsysteem en bij het in standhouden van de interne balans van het lichaam (stofwisseling/hormonen/lymfe/spijsvertering etc.). Fascia moet in beweging blijven om zijn functie te behouden én om functieverlies te voorkomen. Gebeurt dit niet?  Dan wordt fascia stijf en krijg je uiteenlopende klachten. Het weefsel bestaat voor een groot deel uit water. Goed drinken is dan ook van groot belang. Bied je paard daarom regelmatig een emmer water aan in plaats van water uit een drinkbakje. Sommige paarden drinken niet graag uit een automatische drinkbak.

Fascia is voor te stellen als een groot netwerk, of spinnenweb, dat door het hele lichaam loopt. Dit web omsluit nauwkeurig alle weefsel waarmee het in contact staat. Denk hierbij aan spieren, pezen, botten, organen, hersenen, etc. Als er ergens een verstoring is, zal de fascia daar – of mogelijk ook op een andere plek – gaan samentrekken en verstrakken. Dat is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Meestal herstelt het lichaam dit spontaan en ontspant de fascia weer.

Het komt echter ook voor dat het lichaam maar gedeeltelijk herstelt en de fascia plaatselijk gespannen blijft. Daardoor blijven alle `mazen` van het net onder spanning staan en worden hierdoor zowel bloedcirculatie als zenuwen in bepaalde weefsels verstoord. Verder kan spanning op het fasciale weefsel problemen met het afvoeren van afvalstoffen geven. Nier- en darmfuncties kunnen hierdoor verstoord raken. Ook stress en emotionele problemen hebben hun weerslag op de toestand van de fascia. Omgekeerd is het dan ook niet vreemd dat ontspanning van de fascia op zijn beurt invloed heeft op stress-beleving en emoties.

Tijdens het osteopathische onderzoek wordt ieder weefsel beoordeeld op beweeglijkheid. Blokkades, bewegingsbeperkingen in fascia  en organen, hormonen producerende organen en bijvoorbeeld een niet optimale ademhaling kunnen ervoor zorgen dat de weerstand zal gaan haperen. Via zachte manuele osteopathische technieken worden pijnlijke blokkades vrij gemaakt, fasciale restricties opgeheven en orgaanfuncties verbeterd. Hierdoor verbetert ook de bloedcirculatie en gaan de lichaamsvloeistoffen weer beter stromen door het lichaam met als gevolg dat het zelf genezend vermogen van het paard zijn weerstand weer zal verhogen.

Wil je jouw paard en zijn weerstand graag ondersteunen in deze koudere dagen, laat hem dan behandelen door een osteopaat! Je zal hem er een groot plezier mee doen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial